גם שנת 2019 לא חייכה לענף הליסינג התפעולי. יותר ויותר עובדים וחברות הבינו שהם משלמים מחיר יקר עבור סמל הסטטוס ועברו לאפיקים אחרים, כך עולה מנתוני סקרים שנערכו לאחרונה.
הירידה בכדאיות למעסיקים, המאבק בין חברות הליסינג והיבואנים על מיליארדי שקלים, הקושי למכור רכבים והעליה במגוון מסלולי המימון, אלה חלק מהסיבות המרכזיות שהביאו בשנה החולפת לעליה במספר עסקאות הליסינג הפרטי מחד, ולהמשך התעצמות הצניחה בביקוש לליסינג תפעולי מאידך. על פי נתוני עוקץ מערכות במהלך שנת 2019, חלה ירידה בשיעור של 2% במספר עובדי ההייטק שהמשיכו להתקשר עם חברת הליסינג בהסכם תפעולי, מרמה של 37.4% לרמה של 36.5%. מנגד, על פי נתוני הייטק זון, בשנה החולפת חלה עליה בשיעור של 4% במספר העובדים שבחרו באפיק של ליסינג פרטי ושיעורם מגיע ל – 33.7%.
חוסר כדאיות
עובדי ההייטק אומנם מפונקים אך לא פראיירים: דגן רונן, מנכ"ל משותף של מועדון הצרכנות הייטקזון: "במסלול של ליסינג תפעולי העובד משלם שווי שימוש בשיעור של 2.48% משווי הרכב כחדש, ובנוסף מחשבונו נגרע סכום נוסף בגין וויתור על יתר הרכיבים הסוציאליים שנגזרים מההטבה, לרבות פגיעה ברכיב הפיצויים. לחילופין רבים מהמעסיקים משיתים את עלות הליסינג על העובדים, שחלקם אף משלמים עבור הדלק בהתאם להיקף הנסועה בפועל. חלק מהמרכיבים במעטפת שמספקות עסקאות הליסינג התפעולי (לדוגמא שירות הנהגים במקרה של טיפולים תקופתיים וכו') הינן בעלות משמעות מינורית אך מנגד מגולמות במחיר העסקה ומשיתות על העובד נטל כספי שלא לצורך. רבים התפכחו ממנעמיי הנוחות ועשו שיקול כלכלי קר והגיעו למסקנה כי המסלול אינו משתלם עבורם".
אבל לא רק לעובד עצמו, גם מבחינת החברות, המסלול הופך עם הזמן לפחות כדאי כך מסביר צבי ליכטצייגר יועץ ליסינג לעסקים גדולים מחברת פתרונות אפקטיביים: "צי הרכב בארגון מייצר תקורות משמעותיות אותן חפצים הארגונים לצמצם למינימום. הדרך לצמצם עלויות בתחום זה היא בהקטנת צי הרכב והשארת רכבים רק לעובדים שהם אנשי שטח מובהקים (אנשי מכירות, טכנאים וכו') שתפקידם מחייב אותם לרכב צמוד וקשור באופן ישיר להכנסות החברה". כפועל יוצא מכך, בשנת 2019 יותר ויותר חברות נקטו במספר טקטיקות בשביל להקטין את היקף צי הרכב שלהן. "רבות מהן מאפשרות לעובד לבחור בין מסלול ליסינג תפעולי לבין תוספת לשכר החודשי לדוגמה".
היבואנים וחברות הליסינג רבים והלקוח מרוויח
במקביל, מתקיים בשנים האחרונות מאבק בין חברות הליסינג ליבואנים שמשחק לטובת הלקוחות. ליבואנים יש יעדי מכירות קשיחים שהם צריכים לעמוד בהם מול יצרני הרכב בחו"ל, והם מתקשים לעמוד בהם רק באמצעות מכירת כלי רכב לשוק הפרטי ועסקאות ליסינג תפעולי. כפועל יוצא, הם הגדילו את מספר כלי הרכב שנמכרו לחברות הליסינג, שבתורן מנצלות את יתרון הגודל בשביל לספק עסקאות משתלמות יותר ללקוחות הפרטיים דרך אפיק ה"0 ק"מ".
צבי ליכטצייגר: "חברות הליסינג הגדולות החלו לנגוס בשנים האחרונות בנתח הולך וגדל של שוק מכר הרכבים על ידי מכירת רכבי "0" קילומטר, דבר שהוביל לפגיעה בהכנסות היבואנים". תגובת היבואנים לא איחרה לבוא בדמות ניצול המערך הלוגיסטי ופריסת מוסכי היבואן שלהם על מנת לנגוס פלח שוק מזה של הליסינג על ידי מתן הצעות ליסינג משתלמות יותר מטעם היבואן ללקוחות פרטיים.
כאב הראש של החברות, הקושי של הלקוח הפרטי
לפופולריות הגדלה של עסקאות הליסינג התפעולי לפרטיים יש עוד סיבה, כך מסביר דגן רונן מ"הייטקזון": הצרכן הפרטי מתקשה מאוד לפרסם את המכונית שלו באינטרנט כי הזירה נשלטת על ידי חברות גדולות של סחר רכב שקונות מודעות בסיטונאות. כמו כן, יותר ויותר לקוחות מעדיפים כיום לבוא לחברות הגדולות לקנות רכב שעבר השבחה, לעשות טרייד אין על הרכב שלהם, ולקבל מימון. מדוע שהייטקיסט יכניס את הראש שלו לתוך מיטה חולה כזו וירכוש רכב שלאחר מכן יאלץ להתעסק במכירה שלו? עדיף לו מלכתחילה כלל לא להיכנס לתוך כאב הראש הזה שנקרא מכירת רכב, שטמון גם במסלול של 0 קילומטרים.
לזה צריך להוסיף את התקן החשבונאי שעושה כאב ראש לסמנכ"לי הכספים בחברות. שינוי שנכנס לתוקפו בתחילת שנת 2019 הקטין עוד יותר את המוטיבציה שלהם לספק רכבי פנאי יקרים יותר לעובדים. מדובר על תקן בשם 16 IFRS שעוסק באופן בו יוצגו הסכמי החכירה בספרי בית העסק. התקן למעשה דורש מהחברות לרשום את הרכבים כנכס במאזן, למול ההתחייבות התלויה כלפי חברת הליסינג. מסביר צבי ליכטצייגר.
כיצד נאספו הנתונים?
מועדון הצרכנות של חברות ההייטק – 'הייטקזון' ביצע לאחרונה סקר השוואתי במטרה לאפיין את השינויים שחלו בהעדפותיהם התחבורתיות של המגזר. הסקר נערך באמצעות עיבוד מדגמי של נתוני 1,105 עסקאות רכב שבוצעו במהלך שנת 2019 ע"י עובדי חברות הייטק, באמצעות מועדון המועדון, תוך השוואה לנתוני 2018{ אז נבחנו מספר זהה של עסקאות}. הנתונים שנתקבלו הוצלבו עם נתוני סקר השוואתי שערך המועדון בחודשים נובמבר – דצמבר 2019, בנושא העדפות תחבורתיות, עליו השיבו 1,403 עובדים ועובדות בענף ההייטק. סקר זהה בקרב מספר זהה של משיבים נערך גם בשנת 2018.
במקביל, על מנת לבחון את שיעור העובדים בענף ההייטק שקבלו ממקום העבודה רכב חכור בשיטת ליסינג תפעולי, בצעה חברת עוקץ מערכות שעוסקת באספקת פתרונות ממוחשבים בתחום כוח האדם, סקר השוואתי, במסגרתו בחנה החברה 10,102 תלושי שכר שהופקו במהלך התקופה ינואר – דצמבר 2019 תוך השוואה למספר זהה של תלושים שהופקו בתקופה המקבילה אשתקד. לחברה יש גישה לעשרות אלפי תלושי שכר אותם היא מפיקה עבוק לקוחותיה, שכוללים בין היתר את רכיב שווי השימוש ברכב.
על פי נתוני 'הייטקזון', שיעור העובדים שקנו רכב משומש עמד בשנת 2018 על 21.3% ואילו בשנת 2019 – השיעור עומד על 20.7%. כמו כן, מסלול ה-0 קילומטרים רושם עליה קלה בשיעור של כ-1% ועומד בשנת 2019 על 13.2%.
עוד מאמרים בנושא...
ליסינג
מסלול ליסינג הינו מסלול אטרקטיבי להשכרה של רכב לתקופה ארוכה, באמצעות יצירת קשר עם חברת ליסינג מקצועית. מאמרים קשורים לנושא. יועץ ליסינג – ליסינג תפעולי, ליסינג מימוני בטרם אתם מבצעים בחירה באחד מדרכי הליסינג, עליכם להיוועץ עם יועץ ליסינג. הוצאות על כלי רכב והמימון שלו
המומחים של פתרונות אפקטיביים בנושא: ליסינג
לפני ביצוע עסקת ליסינג חדשה יש לתת דגש למספר פרמטרים, נעבר לכך רצוי מאוד להתייעץ עם יועץ ליסינג: מאמרים קשורים לנושא. המומחים של פתרונות אפקטיביים בנושא: סולר דלקים בצוברים מחירו של הסולר מורכב מכמה מרכיבים: שער בסיס – ע"פ המפורסם באתר בתי הזיקוק – מחיר
מאמרים קשורים לנושא.