מתנות לחגים, מתנות לאירועים אישיים
ישנו נוהג מקובל ונפוץ במקומות עבודה רבים בישראל במתן שי לעובדים בחג. להלן פירוט בדבר סוגיות המיסוי השונות הנוגעות במתן שי לחג לעובדים:
שי לחג כטובת הנאה החייבת במס
מתנות לחג, בין אם בכסף ובין אם בשווה כסף, מהוות הכנסת עבודה לעניין מס הכנסה, בהיותן טובת הנאה הניתנת לעובד ממעבידו (ראה: סעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה).
גובה זקיפת השווי במשכורת
כעיקרון יש לזקוף לעובד שווי לפי ערכה הנקוב של המתנה (תלושים, gift card) אולם במקרה בו רכש המעסיק את המתנה בערך נמוך יותר (בהנחה) יש לזקוף שווי לפי העלות בפועל.
גילום שווי ההטבה במשכורת
בחלק ממקומות העבודה קיים נוהג של "גילום" השי לחגים, חשוב להדגיש כי לא קיימת הוראה בחוק המחייבת את המעביד לגלם את המס המוטל על העובד בגין השי.
מתנות לעובדים לאירועים אישיים ומשפחתיים
לעומת שי לחג אשר מחויב במלואו במס בידי העובד, מתנה "בסכום סביר" שקיבל עובד ממעבידו, לא תיחשב כהכנסת עבודה בידו, אם ניתנה לרגל אירוע אישי, כגון נישואין, הולדת ילד, בר-מצווה וכדומה.
אמת מידה ל"סכום סביר", יש לראות את הסכום שנקבע בתקנה 2(4) לתקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסוימות), התשל"ב-1972. (הסכום לשנת 2016 הוא 210 ש"ח בשנה). מעבר לסכום זה, יש לחייב את עודף השווי במס.
עם זאת, המעביד יוכל לנכות כהוצאה מוכרת תשלום כאמור, ובכפוף לאותה מגבלת סכום לכל מתנה. הסכום העודף לא יוכר ויחשב להוצאה עודפת.
מאמרים קשורים לנושא.